10 Hidangan Pencuci Mulut Barat

September 07, 2017 by

 Pencuci  mulut adalah suatu hidangan manis yang amat digemari oleh semua tidak kira golongan tua mahupun muda. Jom ketahui cerita disebalik asal usul penghasilan 10 hidangan pencuci mulut ini.


10) Kastard.
Kastard merupakan bahan makanan asas yang dihidangkan bersama pencuci mulut yang lain seperti "Cream Brulee".

Orang2 zaman Rom kuno mendapati telur dapat diolah dengan bahan-bahan yang lain untuk menghasilkan hidangan makanan yang enak. Daripada penemuan ini, mereka mencipta beberapa hidangan pencuci mulut dan dihidangkan bersama sos kastard. Rasanye yang sangat manis dan berkrim membuka lagi selera si pemakannya.

Kastard juga boleh didapati dalam bentuk serbuk segera. Ia dicipta oleh Alfred Bird pada tahun 1837. Dia juga yang telah mencipta serbuk penaik.


9) Sorbet
 Sorbet, makanan yang terhasil pada musim salji.

Pada zaman dahulu, tamadun kuno mula merendam ais yang dihancurkan. Ia telah bermula di asia dimana makanan ini dihidangkan kepada Maharaja Alexander yang agung. Maharaja menikmati makanan ais ini dengan madu manakala Maharaja Rom Nero menikmati ais yang dicampurdengan buah-buahan dan jus agar ia dapat dinikmati dalam keadaan sejuk beku.

-Pada abad tersebut, kesukaran dalam mencari ais menjadikan Sorbet atau krim ais ini merupakan makanan yang sangat mahal.


8)Rice pudding / Puding beras
Pencuci mulut puding beras ini bukan merupakan satu hidangan pencuci mulut yang utama. Asalnya, ia lebih bertujuan kepada perubatan. Namun  ia menghasilkan rasa yang enak dan kemudian terus menjadi pencuci mulut yang manis.

Beras merupakan satu rawatan yang  digunakan di Asia untuk merawat penyakit pencernaan. Dipercayai bahawa ubatan puding beras dapat diciptakan di China Kuno, India, atau Persia, dan manakala hidangan seperti gandum dihasilkan di Timur Tengah. Hidangan ini jauh perjalanannye dari Eropah ke India di mana puding beras yang enak menjadi popular.

Puding beras mula mendapat sambutan bermula sekitar tahun 1400-an di England.  Beras adalah barangan  import yang mahal pada abad tersebut. Oleh itu, seperti kebanyakan pencuci mulut yang lain, puding beras hanya mampu dinikmati oleh orang kaya. Namun,tidak sampai abad ke 18 apabila import beras menjadi lebih murah secara automatik nilai puding beras menjadi lebih murah dan menjadi makanan harian  pada abad ke-19 dan ke-20.


7)Shortbread
Shortbread @ kuih roti pendek merupakan biskut yang hanya dapat dimakan dalam satu atau dua kali setahun. Shortbread, yang berasal dari Scotland, merupakan hidangan pencuci mulut yang mahal. Lazimnya, ia dimiliki oleh orang  kaya untuk majlis-majlis khas seperti Krismas dan majlis perkahwinan.

Shortbread ini dikaitkan dengan Mary, Ratu Scots,pada  abad ke-16 yang mengemari versi roti pendek yang dipanggil "Petticoat ail" digambarkan bentuknya yang nipis, tajam, dan dihidangkan dengan mentega


6)Gelatin Desserts
Sejenis pencuci mulut yang popular dan disukai kerana terdapat pelbagai rasa dan warna-warna  yang menarik. Ia boleh dihasilkan dan bentuk yang berlapis atau dibentuk ke dalam dalam pelbagai bentuk.  Ia adalah pencuci mulut yang sesuai untuk semua peringkat umur. Bagaimanapun, pencuci mulut cantik ini mempunyai asal sejarah yang tidak begitu cantik.

Pengeluaran gelatin merupakan asal dari sumber haiwan yang  bermula pada tahun 1400-an. Ia bermula sebagai proses yang sangat perlahan mendidih kulit dan tulang haiwan selama berjam-jam untuk mendapatkan kolagen di dalamnya. Resipi yang paling awal diketahui bagi hidangan berasaskan gelatin ini,mengandungi telinga dan kaki babi yang kaya dengan kolagen.

Semasa Revolusi Perindustrian, gelatin tidak dibersihkan mula dihasilkan dalam daun kering yang dibungkus. Pada tahun 1845, seorang lelaki bernama Peter Cooper memutuskan untuk beralih dari pengeluaran gam untuk mengeluarkan campuran pencuci mulut gelatin. Resipinya termasuk gula, rempah, telur, dan lemon yang diproses bercampur dengan gelatin serbuk. Walau bagaimanapun, ia bukan produk popular. Kemudian pada tahun 1887, suami dan isteri-Pearle. B dan Mei memutuskan untuk serbuk gelatin rasa. Mereka menambah rasa buah tiruan dan banyak gula, dan kemudian memberikan campuran pencuci mulut serbuk ini yang kini dikenali dengan baik hari ini: Jell-O. Malangnya, produk itu tidak berjaya pada mulanya, dan tidak sampai sebuah syarikat, dimiliki oleh seorang lelaki bernama Frank Woodward, mengambil alih tanda dagangan dan resipi yang menjadi hit. Hari ini, campuran pencuci mulut gelatin buatan sendiri dan premade adalah terapi yang popular.


5) Pavlova
Pencuci mulut pavlova  dinamakan sempena seorang pemain ballerina. Tetapi sebenarnya, ia harus dikreditkan ke Amerika, serta Austria dan Jerman di mana asal mula pencuci mulut yang pertama berasal daripada Meringue, krim, dan buah pencuci mulut berlapis buatan segar mungkin cukup mudah, tetapi resipi pertama yang diketahui tentang penciptaan yang sama bermula pada abad ke-18, di mana Habsburg Austria memakan karya pencuci mulut yang dipanggil Spanische Windtorte. Dimana apabila pencuci mulut ini terdapat meringue dan sekali dipotong terbuka, lapisan berwarna-warni buah segar dan krim menghasilkan lagi pavlova yang enak ini.

Resipi lain yang  dibawa ke Amerika oleh pendatang Jerman, dan terdapat kira-kira 150 kek berasaskan meringue serupa yang dibuat sebelum tahun 1926 ketika Anna Pavlova melawat Australia dan New Zealand. Pavlova, seorang pemain bola sepak bertaraf dunia, mempunyai pencuci mulut yang dibuat dan dinamakan sempena penghormatannya. Walau bagaimanapun, pavlova yang dinamakan selepasnya sebenarnya adalah pencuci mulut gelatin berlapis. Ia hanya pada tahun 1929 bahawa seorang chef New Zealand mencipta hidangan pencuci mulut meringue dengan krim dan buah kiwi yang diilhami oleh tarian Anna Pavlova. Ini membawa kepada tuntutan New Zealand bahawa mereka mencipta pavlova yang kita ada hari ini. [6]

Namun, orang Australia juga mendakwa yang mereka sebagai pencipta pavlova moden, kerana apabila mereka mencipta meringue crunchier berlapis krim dan buah di sebuah hotel Perth pada tahun 1926, ia telah dinyatakan oleh tetamu bahawa ia "seperti cahaya sebagai Pavlova." Oleh itu tukang masak memutuskan untuk menamakannya selepas Anna Pavlova. Jadi, orang Australia suka mempercayai bahawa mereka mencipta pencuci mulut moden dan orang New Zealand menamakannya. Walaupun kedua-dua New Zealand mahupun Australia benar-benar memegang gelaran itu, pencuci mulut itu masih sangat popular dan akan sentiasa menjadi sebahagian daripada budaya dan sejarah mereka.


4) Macaroons
Macaroons dan macarons adalah sesuatu pencuci mulut yang berbeza. Bentuk  dan rasanya juga berbeza.  Asal-usul macaroon,ialah kuih kelapa bakar emas yang renyah, bermula di Itali sekitar abad ke-8 atau ke-9. Ia  dikenali sebagai amaretti. Pembuatnya  mendapatkan kreativiti dengan menukar pes kacang almond kepada kelapa yang dicincang sekitar tahun 1890 apabila kuih yang diperbuat daripada badam didapati terlalu rapuh untuk penghantaran. Ia adalah satu penghormatan yang sangat popular di kalangan orang Yahudi apabila ia dicipta kerana  tidak beragi.


3) Macarons
Macaron merupakan pencuci mulut yang berlapis dimana kulitnya yang renyah dengan tampalan berkrim. Ia dihasilkan oleh Pembuat roti di Itali mengambil pekat badam yang sama  seperti amaretti dan tertukar ke dalam tepung badam. Maka terhasilah macaron.

Kisah bagaimana macaron menjadi begitu popular,  Pada tahun 1792 semasa Revolusi Perancis, dua biarawati, yang kemudian dikenali sebagai "Macaron Sisters," membuat dengan keadah membakar macaron dan menjualnya. Memandangkan resipi macaron terus berkembang, ia mula  berada di Ibu Negara Perancis sekitar tahun 1830-an dan para pembuat roti mula membuat dua kuih yang bersaiz berasingan dan meletakkan jem dibahagian tengah kedua2 roti tersebut.


2) Cheesecake
Cheesecake telah wujud lebih  4000 tahun sejak ciptaannya di Greece Pulau Yunani Samos adalah tempat cheesecake pertama dibuat. Ia dipercayai  oleh orang Yunani dimana menjadi sumber tenaga dan bahkan dimakan oleh atlet pada Sukan Olimpik yang pertama. Ia juga merupakan pilihan popular pengantin dan dijadikan sebagai kek pengantin pada majlis perkahwinan.

Selain itu,Ia adalah satu  penemuan yang tidak sengaja bahawa keju krim kini merupakan ramuan utama yang biasa digunakan dalam kek keju.Pada tahun 1872, ketika cuba mencipta keju orang Perancis bernama Neufchatel, William Lawrence secara tidak sengaja menemui satu proses yang menghasilkan keju krim. Keju krim ini diedarkan dalam pembungkusan foil dan dikenali sebagai Keju Krim Jenama Philadelphia.


1)Apple Pie
" Amerika sebagai Apple Pie"  pai epal telah wujud dan dibuat lama sebelum kolonis membawa benih epal ke Dunia Baru, dan satu-satunya epal yang berasal dari Amerika Syarikat dikenali sebagai epal ketam. Resipi pai epal yang direkodkan pertama kali kembali ke 1381 di England, di mana resipi itu memanggil epal untuk digabungkan dengan buah-buahan lain seperti kismis, buah ara, dan pir, serta safron. Pai hari ini  sering dipanaskan dengan gula dan pencuci mulut yang manis kerana mempunyai madu di dalamnya.

2 ulasan:

  1. Idea pencuci mulut yg menarik untuk dihidangkan kepada para tetamu di hari perkahwinan :)

    BalasPadam
  2. WynnBET NJ Casino and Resort - JSM Hub
    Get WynnBET NJ 양주 출장안마 Casino 제천 출장샵 and 안산 출장샵 Resort in New Jersey, NV, including fully refundable rates 영주 출장샵 with free cancellation. 2021 Bonus Code: 안양 출장마사지

    BalasPadam